Per-Ulrik Johansson (näst längst till höger på övre bilden) var en av deltagarna vid Tankesmedjans idémöte på Bosön. Alla deltagare försågs med varsin t-tröja med texten ”Golftankelandslaget”. Foto: Jonas Wessman, Kraftfull Kommunikation

Följa

Tankesmedjan lämnar över stafettpinnen

Golfens Tankesmedja lämnar över stafettpinnen till landets alla entusiaster. Det är på lokal nivå idéerna måste födas, menar initiativtagarna efter det lyckade blocköverskridande idémötet på Bosön i november. Nu är det dags för klubbarna själva att hitta sin väg framåt.

Text: Karin Klarström • 2011-01-20 Uppdaterad 2011-01-20

När Golfens tankesmedja i november samlade drygt 50 deltagare för att diskutera golfens framtid var det första gången det skedde branschöverskridande. Klubbchefer diskuterade med ideella, PGA-representanter med banansvariga och nya idéer föddes över blockgränserna. Utgångspunkten för mötet var att diskutera hur golfen ser ut 2020, och att deltagarna själva skulle komma med idéer hur sporten bör utvecklas framöver.

Deltagarna kom från golfens alla hörn, och för att de inte skulle bli för låsta vid yrkeskategorier eller titlar så bar de namnbrickor med enbart förnamn – inga titlar, efternamn eller klubbtillhörighet. Allt för att alla skulle vara på samma nivå i diskussionen. Det var någonting som deltagarna uppskattade, visar utvärderingen efteråt.

Men nu är det dags att ta nästa steg.

– Vi har startat någonting men nu är dags att andra tar över. Vi har visat att man kan samlas och tänka större än bara inom sin egen grupp. Och det ger förmodligen bättre effekt om man tar med sig modellen hem till klubben och fortsätter att jobba där, säger Troxhammars klubbdirektör Pelle Sättare, som är en av initiativtagarna till Golfens tankesmedja.

Han och de övriga tre i gruppen – Anna Öqvist på Kallfors, Jochum Söderström på Lidingö och Stefan Andorff på Kungliga Drottningholm – är mycket nöjda med seminariet på Bosön och framförallt att det gick så bra att släppa prestigen och tänka framåt.

Under mötet på Bosön var det främst deltagare från Mälardalen och Stockholmsregionen som deltog, men för att sprida arbetssättet och idéerna vidare åker både Anna Öqvist och Pelle Sättare till Göteborg i mars för att vara med på seminariet Mötesplats Golf 2011, som samlar en rad olika organisationer inom golfen.

– Vi vill påvisa ett arbetssätt och har väckt en tanke på hur man kan jobba vidare. Det är inte bra att det är vi som drar det vidare, risken är att det bli för likformat. Klubbarna måste hitta sin egen väg framåt, alla har olika förutsättningar, säger Anna Öqvist.

Just det faktum att alla klubbar har sina unika förutsättningar och problem är en av de viktigaste frågorna för framtiden, enligt gruppen. Det gäller bara att ta reda på så mycket fakta som möjligt om närmiljön, om marknaden, om golfarna, om hur samhället utvecklas – för att kunna skapa en golfanläggning som fungerar just där den finns. Omvärldsanalysen är A och O för att kunna utvecklas i den motvind golfen just nu befinner sig i, anser Lidingös Jochum Söderström.

– Ett av problemen vi haft är att alla golfklubbar försöker vara allt för alla. Men det är omöjligt. Vi har för många likheter inom golfen, nu är det dags att ta fram olikheterna. Det är enda sättet att komma framåt, säger han.

Oavsett vilken klubb man tillhör är det hög tid att se utifrån och in, i stället för tvärtom, enligt Pelle Sättare. Anläggningen är till för besökarna – inte tvärtom.

Tillsammans med de drygt 50 deltagarna har Golfens tankesmedja tagit första steget. Nu är det alltså dags för ideella, anställda och enskilda medlemmar att gemensamt bidra med idéer, för att se till att anläggningen och klubben anpassas till ett nytt Golfsverige.


Text: Karin Klarström • 2011-01-20
FöljaNyheter
Rulla till toppen