Om klubbarna inte betalar räkningarna stängs golfarna av från Min Golf. Foto: SGF

Följa

Så drabbas du när klubben går i kk

Om klubben går i konkurs, vad händer då med medlemmarna? Får de fortfarande spela, kan de tävla, fungerar fortfarande handicap och sådant? Svensk Golf svarar på frågorna om vad som händer.

Text: Karin Klarström • 2010-09-06 Uppdaterad 2010-09-06

Tre klubbar har gått i konkurs hittills i år. Det mest aktuella fallet är Södertälje GK, där drygt 800 medlemmar blev klubblösa över en natt. I det fallet hade inte klubben betalat GIT-avgifterna, och medlemmarna blev då avstängda från medlemsfunktionen Min Golf, där svenska golfare bokar starttider, reglerar handicap och mycket annat.

– I Södertäljes fall hade medlemmarna blivit avstängda oavsett, eftersom klubben inte hade betalt fakturorna, säger Bosse Bengtsson, ställföreträdande generalsekreterare på Svenska Golfförbundet till Svensk Golf.

Klubbens ordförande Peter Andersson är besviken över bemötandet från förbundet. Han tycker att tjänstemännen i förbundshuset kunde varit mer tillmötesgående för att hjälpa de redan drabbade medlemmarna.

– Det är klart att förbundet har rätt i sak. Vi hade inte betalat fakturan, den hade vi glömt bort i villervallan kring konkursen. Men de kunde ha varit mer hjälpsamma och gett oss någon vecka extra i stället för att stänga av medlemmarna.

När en klubb går i konkurs stängs den automatiskt av från GIT, eftersom det är ett beslut klubbarna fattat gemensamt kring sitt medlemshanteringssystem som de äger gemensamt.  Skulle det däremot handla om en rekonstruktion av klubben kan medlemmarna spela vidare som vanligt, om förvaltaren betalar räkningarna till GIT och förbundet. I många fall går det aldrig så långt som till konkurs.

– Golfen skiljer sig inte från andra branscher, betalar man inte kan man inte heller använda tjänsterna, säger Bosse Bengtsson.

– En klubb som har problem kan såklart alltid kontakta oss och diskutera anstånd med betalningarna eller en betalningsplan, tillägger han.

Tidigare i somras gick även Örebro GK i konkurs, och ett tag såg det ut som att Lanna Lodge – som äger hotellet på banan – skulle driva verksamheten vidare i egen regi. Nu meddelar konkursförvaltaren att klubben drivs vidare av förvaltaren under fortsättningen av 2010, vilket betyder att de drygt 2000 medlemmarna fortsättningsvis kan spela vidare, under förutsättning att konkursförvaltaren betalar avgifterna till SGF och GIT.

Ett undantag finns dock: medlemmar som drabbats av konkurs eller som är medlemmar i en klubb som befinner sig under konkursförvaltning kan inte spela förbundstävlingar. Det krävs att golfaren är medlem i en klubb för att få spela förbundstävlingar, eftersom regelverket annars inte gäller. Regelverket via RF gäller så länge förbundet är medlem i Riksidrottsförbundet, och klubben i sin tur är medlem i Golfförbundet. Annars gäller inte tävlings- och dopingregler etc. I teorin betyder det att en tävlande inte omfattas av regelverket och inte heller kan fällas för doping, etc.

Ungefär 5000 personer spelar årligen förbundstävlingar, och dit räknas exempelvis RM, SM och Skandia Junior Golf, vilket är aktuellt i form av Skandia Cup-finalen som spelades i helgen. Några av juniorerna drabbades av de pågående fallen. Örebro-spelarna beviljades dispens eftersom det fanns en lösning för klubben, medan den ende Södertäljespelaren bytte klubb inför spelstart.

Men om jag som medlem betalat mina avgifter, och sedan inte får spela, då drabbas jag trots att jag betalat.
– Ja, och därför borde klubbarna öronmärka pengarna som ska gå till SGF, golfdistrikten och GIT. Klubbarna betalar avgifterna fördelat på en större del på våren och en liten del på hösten. GIT-avgiften betalas en gång i kvartalet. Men klubbarna tar oftast in pengarna från medlemmarna vid ett tillfälle, och då ska dessa användas över hela året, säger Bengtsson.

Enligt Bengtsson lägger sig dock förbundet inte i om de drabbade medlemmarna spelar golf och var. Det är upp till varje klubb att bestämma vilka som får spela golf på deras anläggning. Och när det gäller andra tävlingar, som exempel distrikten anordnas, är det upp till distrikten att bestämma vilka som får vara med.


Text: Karin Klarström • 2010-09-06
FöljaNyheter
Scroll to Top