Foto: Getty Images

Följa

Mannen som tog Ryder Cup till Wales

Sir Terry Matthews är mannen som byggt Celtic Manor. 20 år tog det att få hit Ryder Cup. Här berättar han hur Sverige ska göra för att lyckas i kampen om den prestigefyllda lagmatchen.

Text: Roger Andersson • 2010-09-29 Uppdaterad 2010-09-29

Tänk er följande: en envis och framgångsrik miljardär med näsa för affärer som gillar golf. Håll kvar tanken och tänk er att han har byggt landets bästa golfbana med målsättningen att få Ryder Cup. Vem det handlar om? Visst går väl första tanken till Björn Örås och Bro Hof, men det här är berättelsen om Sir Terry Matthews och Celtic Manor.

Likheterna med Björn Örås och hans vision finns där väldigt tydligt. Med en viktig skillnad, Sir Terrys vision är nu verklighet. Världens mest prestigefulla lagtävling i golf startar här på fredag. Vägen dit har varit både lång, kostsam och fylld med diverse diskussioner med myndigheter, något Björn Örås säkert känner igen.

2001 fick Sir Terry och Celtic Manor beskedet att man tilldelats Ryder Cup, men arbetet startade förstås långt dessförinnan. Allt började för 30 år sedan med en plötslig ingivelse och en avstickare från motorvägen M4.

Sir Terry, som blivit miljardär på genom framgångsrika affärer i Kanada och USA, främst genom mikroprocessorn Mitel, bestämde sig för att svänga av motorvägen vid Newport och ta en tur till Lydia Beynon Maternity Hospital, där han 36 år tidigare för första gången sett dagens ljus.

Nu såg han något annat. Först ett nedslitet hus som skulle säljas på auktion och sedan såg han en bild av framtiden. För 270 000 pund, tre miljoner kronor, köpte han fastigheten och började planera för annan verksamhet.

Tre decennier och 460 miljoner kronor senare finns nu en toppanläggning med tre golfbanor, hotell, konferenscenter och egentligen allt man kan tänka sig på det 1 400 hektar stora området. Inklusive en fallfärdig byggnad utan tak som står bredvid det lyxiga klubbhuset. Inte ens en sir-titel, pengar och envishet rår alltid på myndigheter som vill bevara.

Sentimentalitet och golfintresse var två ingredienser som var nästan ointressanta för Celtic Manors nye ägare. Det kan tyckas märkligt, men det här är en affär och med golf kan man göra bra affärer, det är Sir Terrys enkla filosofi.

När vi träffar Sir Terry, eller Terence som är hans korrekta förnamn, så berättar han med emfas om Celtic Manor, hur allt byggdes rätt från början och att han efter Ryder Cup ska använda sina stora allmänna ytor till fler sportevenemang, bland annat tennis.

– Det fina med den här anläggningen är att European Golf Design varit med och byggt den, vilket gör att de knappast kan komma och gnälla över den nu, säger han med ett stort lurigt leende.

Men utan den berömde golfbanearkitekten Robert Trent Jones Sr, hade inte det här blivit en Ryder Cup-arena. Det var Trent Jones, med rötter i den walesiska landsbygden, som övertygade Sir Terry om att han skulle satsa på fler banor än en och ha ett stort mål att sikta på.

Vad är det största vi kan få, var hans fråga till Trent Jones. Ryder Cup ett snabbt svar. Så marken för Twenty Ten Course som Ryder Cup spelas på köptes. På den vägen är det.

Sir Terry berättar också hur näringslivet, golfrörelsen och myndigheterna måste samarbeta för att få ett Ryder Cup.

– Det tog mig 20 år att lära mig hur de som beslutar tänker och agerar, massor med envishet, rätt sak på rätt plats i rätt tid och så till sist handlade det om att lägga det bästa budet. Det är vad som krävs.

Han känner förstås till att Sverige valde att inte ansöka om tävlingen 2018, men han uppmuntrar Sverige att söka 2022.

– Det finns andra länder med mycket pengar, och ni har problem med årstiden. Datumet är inte bra för golf så högt upp i norr. Men många gillar det ni gör med svensk golf och ni har bra rykte. Så vad ni än gör, ge inte upp, se till att tjata ned motståndet. Men ni måste vara bra förberedda, ha tålamod och inse att det tar lång tid.


Text: Roger Andersson • 2010-09-29
FöljaNyheter
Rulla till toppen