Historiens meste majorsegrare Jack Nicklaus hjälper vännen Sven Tumba med uppfräschningen av Ullna. Foto: Magnus Åker

Följa

Jack Nicklaus renoverar Ullna

Efter klartecken från årsstämman i tisdags går Ullna GC nu vidare med sina renoveringsplaner. Prislappen för projektet är kring 50 miljoner kronor och arkitekten är ingen mindre än Jack Nicklaus.

Text: Oskar Åsgård • 2010-06-17 Uppdaterad 2010-06-17

Det har under snart ett år hörts rykten om att Jack Nicklaus designfirma, med majormästaren själv i spetsen, kommer att genomföra en planerad renovering av Ullna GC i Åkersberga utanför Stockholm.

Även på Nicklaus Designs hemsida har projeketet gått att läsa om sen en tid tillbaka.

Men det var först i tisdags, den 15 juni, som aktieägarna i Ullna Golf AB gav sitt ”okej” till projektet.

– Vi fick ett mycket starkt stöd från medlemmarna för att genomföra renoveringen med projektstart 1 juli 2011, säger Lars H Hemmingsson, vd i Ullna Golf AB, till Svensk Golf.

Samma sträckning fast fräschare spelfält
Den klassiska banan intill Ullnasjöns norra strand kommer att behålla sin nuvarande sträckning. Dock kommer vissa spellinjer att justeras och bunkrar både adderas, flyttas och i vissa fall tas bort.

Den stora, och viktigaste förändringen, består i en uppfräschning av samtliga spelfält och greenområden. Ett nytt dräneringssystem ska byggas och hela banan kommer att täckas med ett cirka 20 centimeter tjockt sandlager, för att ytterligare förbättra dräneringen. Vissa fairways kommer att höjas så mycket som 50 centimeter från dagens nivå.

– Bortsett från det faktum att vi får en ännu roligare golfbana att spela på så kommer renoveringen innebära en förhöjd spelkvalitet under en längre del av spelsäsongen, säger Sven-Eric Berg, ordförande i Ullna Golf AB.

Greenområdena ska byggas om enligt USGA-standard och nya, mer miljövänliga, grässorter (ännu obestämt vilka) ska sås. Förhoppningen är att skapa både hårdare och mer lättskötta greener än idag.

Storslaget närspelsområde
Förutom renoveringen av 18-hålsbanan kommer ett högklassigt närspelsområde att anläggas där den nuvarande driving rangen ligger, bredvid inomhushallen Golfpunkten.

– I samband med uppgraderingen planerar vi att anlägga ett av Skandinaviens bästa träningsområden för närspel. Självklart med samma fina kvalitet som golfbanan, säger Sven-Eric Berg.

Nicklaus hjälper polaren
Prislappen för projektet är enligt uppgift cirka 50 miljoner kronor. Finansieringen sker både med eget kapital samt lån från klubbens medlemmar/delägare och banken.

För den ansenliga summan har klubben dock fått en av världens mest välrenommerade spelare och arkitekter att sätta sig bakom ritbordet.

Det var Ullnas ursprungliga skapare Sven Tumba som lockade dit vännen Jack Nicklaus för tre år sen och Nicklaus har redan börjat skissa på hur ”nya” Ullna ska se ut.

Ombyggnaden påbörjas alltså om ett drygt år, den 1 juli 2011, och banan beräknas vara helt spelklar till säsongen 2013.


Text: Oskar Åsgård • 2010-06-17
FöljaNyheter
Rulla till toppen