Beskedet från läkarna blev en tankeställare för Lotta Wahlin. I år stannar hon hemma och spelar. Foto: Niclas Albinsson

Följa

Lotta stannar i Linköping

När Lotta Wahlin fick veta att hon hade malignt melanom valde hon att byta spelplats från Europa till Sverige. Nu är hon frisk och laddad för spel på hemmatouren.

Text: Karin Klarström • 2010-05-18 Uppdaterad 2010-05-18

Lotta Wahlin

Ålder: 26 år.
Bor: Linköping.
Tränare:  Niklas Rajamäki, Åland.
Medlem i: Landeryds GK samt Ålands GK.
Segrar: Två som proffs (2008) samt tre på dåvarande Telia Tour.

Mer info

Hela tourprogrammet och all information om Nordea Tour hittar du på tourens hemsida. Klicka här.

Hon hade just avslutat ett mediokert golfår på Ladies European Tour med tävlingen i Dubai när läkarens besked nådde henne: Du har malignt melanom. 26-åriga Lotta Wahlin opererade genast bort de angripna delarna på halsen, och har efter diverse kontroller fått beskedet att sjukdomen inte har spritt sig. Så nu kan hon andas ut. På hemmaplan.

I stället för spel i soliga länder som Spanien och Portugal väljer den tvåfaldiga LET-segraren nu hemmaplan och Nordea Tour och det något mer skonsamma solskenet i Sverige.

– Jag tvekade aldrig. Jag visste att om jag hade spelat på LET under året hade jag indirekt tänkt på solen hela tiden och inte kunnat koncentrera mig på spelet. Därför valde jag att spela hemma. Men jag kommer att vara försiktig och spela i långärmat och keps. Jag tar inga risker, säger Lotta.

Linköpingsbon Lotta Wahlin har de senaste åren varit en trogen gäst under tourtävlingarna hemma på Landeryd och grannbanan Bråviken. Det har varit viktigt för henne att komma hem och stötta tourtävlingarna på hemmaplan, och hon har gjort det så länge det inte krockat med någonting viktigt på LET-schemat.

– Det är kul att spela hemma och också ett sätt att ge tillbaka till klubben eftersom det kanske blir lite mer uppmärksamhet i lokaltidningarna om jag är med än det skulle ha blivit annars.

Trots det tunga beskedet från läkarna har hon kunnat ladda om i golfsatsningen. Hon har lagt om fysträningen med gott resultat, tränat hårt inomhus i hallen i Linköping samt varit i Spanien på träningsläger i några omgångar, så förberedelserna är det inget fel på. Att hitta energi för en ny säsong är enligt henne inte speciellt svårt, med tanke på att suget efter revansch redan fanns där efter besvikelsernas 2009.

– Kanske gick det för bra 2008 (seger i Wales och Turkiet, samt en rad topp-10) och så trodde jag det skulle gå lika lätt under 2009. Men det började trögt, fortsatte lika trögt och jag kom liksom aldrig in i det, säger Wahlin.

Revanschsugen laddade hon därför för full satsning, och att spelplatsen har bytts från europeiska banor till svenska har inte ändrat hennes inställning. Tävling som tävling – hon vill vinna oavsett.

Prispengarna och konkurrensen ser annorlunda ut på hemmaplan än ute på LET men Wahlin är ödmjuk inför vad som väntar, eftersom hon vet att det finns många duktiga spelare på hemmaplan. Vad gäller prispengarna hoppas hon ändå vinna tävlingar och kunna dra in tillräckligt med kronor för att få golflivet att gå runt.

– Det är klart att det är mindre pengar att spela om hemma men samtidigt är det mycket billigare för mig eftersom jag kan bo hemma och slipper de långa resorna.

Målet är alltså klart: att vinna tillräckligt många tävlingar för att ta hem segern av hela rankingen. 2005 lyckades hon spela till sig ett av två tourkort på LET via rankingen på dåvarande Telia Tour, och har sedan dess haft europeiska touren som arbetsplats.

Vid sidan om närheten till familj och vänner finns det ytterligare ett plus med att spela på hemmatouren:

– Alla funktionärer är så trevliga och glada. På LET har man en sur spanjor som starter och en ännu surare spanjor som tar emot scorekortet. Hemma är alla glada och entusiastiska, önskar en lycka till, och det är väldigt inspirerande.

Lotta Wahlin understryker att det här är en tillfällig manöver i karriären och inte första steget i en nedtrappning. Hon har efter segrarna 2008 fullt LET-kort även 2011 och 2012 och tänker spela där igen. Redan i sommar gör hon tillfällig comeback på LET-tävlingarna i Schweiz och Finland utöver att spela alla tävlingar på Nordea Tour.

– Det kommer att bli kul. Det ska jag se till.


Text: Karin Klarström • 2010-05-18
FöljaNyheter
Scroll to Top