5de598ec224cb

Följa

Golfen kvar över halvmiljonen

Golfklubbarna fortsätter tappa medlemmar, men det spelas fortfarande mycket golf i Sverige, visar de senaste siffrorna. Antalet aktiva ligger kvar över 500 000 – med minsta möjliga marginal.

Text: Karin Klarström • 2010-10-29 Uppdaterad 2010-10-29

500 719. Så många aktiva medlemmar är registrerade i Golfsverige säsongen 2010. Det betyder att medlemsutvecklingen fortsätter i den negativa takt som inleddes 2005, efter toppåret 2004. Strukturomvandlingen som pågått i över tio år fortsätter, men det finns tydliga tecken på att golfen nu är mer i takt med tiden än tidigare, enligt Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson.

– Vissa golfare har valt bort medlemskapet helt och hållet, och det är såklart negativt för klubbarnas ekonomi. Men samtidigt ser vi att svenskarna fortsätter spela golf i stor utsträckning och där är det inte samma nedgång, säger Håkansson.

Klubbarna har fler varianter
Den senaste medlemsmätningen visar att flykten till de så kallade greenfeeklubbarna avtagit. Anpassningen till hur golfarna vill konsumera sin golf har lett till att de mer traditionella klubbarna också öppnat för fler varianter av medlemskap. Det har gjort att golfarna valt att stanna kvar i hemmaklubben, men valt ett annat medlemskap i stället för att byta till en lågprisklubb.

– Tittar man på de senaste fyra-fem åren så har det hänt väldigt mycket på kort tid. Golfbranschen har utvecklats snabbt och det finns fortfarande stort intresse för sporten. Det visar antalet nya medlemmar varje år. Och klubbarna är bra på att anpassa sig till den nya situationen.

Mentalt viktig gräns
Gunnar Håkansson är glad över att medlemssiffran fortfarande är ovanför den mentalt viktiga gränsen på en halv miljon, och en annan glad nyhet är att det fortfarande strömmar till nya golfare. Drygt 23 000 blev medlemmar i en golfklubb för första gången under 2010, och över 8 000 före detta golfare återupptog sitt spelande under säsongen.

Det riktigt oroande är dock att så många tidigare golfare lämnar klubbarna. Trots medlemstillströmningen stannar siffran alltså på minus – på grund av att så många går ur klubben. Just denna omsättningshastighet har ökat under de senaste åren, även om den pågick även under golfens gyllene dagar. Skillnaden var bara att på den tiden kom det hela tiden in fler än som slutade.

– Det kommer att vara den viktigaste åtgärden under 2011, att jobba för att rekrytera nya medlemmar – men framförallt att bli bättre på att ta hand om befintliga golfare. Det borde ju vara lättare att behålla dem som redan spelar golf än att jaga nya medlemmar, säger Håkansson.

Slutar på grund av bemötandet
Den avhopparstudie som förbundet genomförde under 2009 visar att många av de som slutar gör det för att de inte känner sig hemma i klubben, att de blivit dåligt bemötta eller att de som höghandicappare känner sig stressade av ”golfpoliser” som jagar dem ute på banan. Men studien visar också att när golfaren väl bestämmer sig för att lämna klubben så har han eller hon funderat på saken i tre-fyra år. Så det finns i teorin gott om tid för klubben att fånga in tveksamma innan de faktiskt lämnar.

– De som befinner sig mest på marginalen är de som spelar få ronder, samt de som har högre handicap. De känner inte att de utvecklas och tycker inte att det är lika kul. Så det är en viktig uppgift för klubbarna att fånga in dem, och hjälpa dem vidare, säger Gunnar Håkansson.

En rond till får stor betydelse
Klubbarna kan via Golfens IT-system (GIT) idag utläsa allt de vill om sina medlemmar, vilka som spelar mycket, litet, när och med vem. Det gör att det är enkelt att identifiera medlemmar som spelar få ronder, och därmed i teorin kan vara på väg ur klubben.

– Om klubben kunde förmå golfaren att spela en rond till så skulle det betyda väldigt mycket för golfens utveckling, tillägger Håkansson.

Även om medlemssiffran dalat sedan 2004 är det fortfarande många som spelar golf, trots att de inte längre är medlemmar. De har valt att i stället spela golf vid utlandsresor, företagsgolf, pay and play eller via sponsorskap på klubbar. Det finns en lång rad exempel på att golfandet snarare har ökat under de senaste åren.

– Det är en positiv trend för golfen att intresset är fortsatt stort. Men nu har vädret mycket större inverkan på klubbarnas ekonomi. Det ser man bara i år. En sen vår efter en lång vinter, en het sommar med fotbolls-VM gjorde att det spelades färre ronder än rekordåret 2009. Det gav mindre pengar till klubbarna, och golfen är mycket mer väderkänslig nu än den var tidigare.


Text: Karin Klarström • 2010-10-29
FöljaNyheter
Rulla till toppen