Matt Kuchar och Stewart Cink på en blöt promenad på Celtic Manor. Foto: Getty Images

Följa

“Det kan inte bli värre”

En mardrömsstart där spelet nu avbrutits. Det är den bästa beskrivningen av läget på Celtic Manor denna fredagsförmiddag.

Text: Roger Andersson • 2010-10-01 Uppdaterad 2010-10-01

Regnet har öst ned hela natten, banan är full med vatten, strömmen borta. Men, stämningen desto mer elektrisk.

Nedför berget och kullarna mot Celtic Manors TwentyTen Course flöt strida strömmar av åskådare med stövlar, paraplyer och regnställ, men också strömmar av vatten.

Här ligger 40 000 meter dräneringsrör under ytan, men just nu känns det inte som det hjälper. Överallt går banarbetare och skrapar greener, försöker få ur vattnet ur bunkrarna. Allt medan spelare, ledare och publik försöker hålla humöret uppe.

När bröderna Molinari, som inte spelar på förmiddagen, kom ut för att hålla igång publiken, skanderades “there´s only two Molinaris, two Molinaaaaaaris”, förstås iscensatt av de tappra irländarna. Det är alltid irländarna som sätter humöret på Ryder Cup, oavsett var det spelas.

Nu har också vinden tilltagit och det blåser cirka 11-12 meter per sekund. Gänget från Florida och Georgia är visserligen vana vid hårda vindar, men att spela golf i kombinationen av vind och regn, gillar nog ingen. Förutsättningarna är direkt vidriga. Lägesförbättring en självklarhet och diskussioner om att bryta spelet har pågått hela tiden och 10.45 svensk tid stoppade domarna spelet, i alla fall tillfälligt.

– Jag har aldrig varit med om värre. Så enkelt är det.

Det är fotografen David Cannons ord. Han har bevakat golftävlingar i 35 år och sett i stort sett allt. Nu är han förutom blöt och trött, också förtvivlad. Elektriciteten är borta, internet är borta. Det går alltså inte att sända bilder till omvärlden och det går heller inte att betala i kortapparater på området.

Just när publiken söker sig in till de skyddade platser som finns, som souvenirtältet, så går det inte att betala med kort. lagen om allting djävlighet förmodligen.

I dagar har ägaren till Celtic Manor, Sir Terry Matthews tjatat om vikten av bra dränering på en golfbana. Här är det bästa som finns, har varit hans budskap. Det räcker inte, dessvärre.

Men, utsikterna är något bättre, regnet ska lätta framåt eftermiddagen, lördag ska ge enbart enstaka regnskurar, liksom söndag. Enda riktiga fördelen är att det inte är så kallt, cirka 14 grader.

Säkert som amen i kyrkan kommer diskussionen om datum för Ryder Cup att komma upp. FedEx Cup-slutspelet tryckte ju bort Ryder Cup en vecka senare. Men irländarna sjunger, det är ju ändå viktigast.


Text: Roger Andersson • 2010-10-01
FöljaNyheter
Scroll to Top